Zeeland Zorgt Samen

Regionaal channel

Vraag

14 november 2022
Profielfoto van Ingrid Brilleman
Beleidsmedewerker

“Wie heeft er ervaring of voorbeelden van de inzet van ervaringsdeskundigen in de hulpverlening. En zo ja, wat zijn jullie bevindingen?”

Profielfoto van Nico Landsman
Innvovatie aanjagen en ondersteunen

Ik onderschrijf de eerdere antwoorden over Hersteltalent. Essentieel is in mijn beleving dat niet iedereen met ervaring vanzelf een ervaringsdeskundige is! Bij Hersteltalent wordt veel geïnvesteerd in de interne scholing en intervisie. Ook worden de medewerkers geholpen bij het volgen van opleidingen voor ervaringsdeskundigen.

Profielfoto van Rose-Marie Traas
Casemanager

Bij Gors hebben wij een team ervaringsdeskundigen (TED).

Profielfoto van Jolanda Bogaert
Mantelzorgmakelaar/ clientondersteuner wmo/ WLZ

Dag Ingrid, Herstel talent zetten wij vaak in bij GGZ vragen. En wat bedoel je met ervaringsdeskundigen? Wij van Eva regelt hebben allemaal thuis een zorgsituatie.

Profielfoto van Karin Jonker
Beleidsadviseur

Ook mijn ervaringen met HerstelTalent zijn erg positief. HerstelTalent biedt onafhankelijke cliëntondersteuning in de werkwijze Team Thuis in de Oosterschelderegio. Uit interviews blijkt dat de herkenning en erkenning van de ervaringsdeskundige erg wordt gewaardeerd door cliënten. De ervaringsdeskundige sluit beter aan op de leefwereld, waardoor de ondersteuning ook beter aansluit bij de behoefte van de cliënt. HerstelTalent werkt echt vanuit het cliëntperspectief.

Profielfoto van Bo Sikkens
Bo Sikkens
Jeugd- en Gezinsbeschermer

In verschillende zaken heb ik een ervaringsdeskundige in kunnen zetten m.b.t .verslaving en uit huis plaatsing van kinderen. Belangrijkste voordeel is dat een ervaringsdeskundige veel beter bij een ouder aan kan sluiten dan een professional. Waardoor die professional vervolgens dan een betere ingang heeft bij ouders/jongeren en er dus sneller hulp ingezet kan worden die ook door ouders/jongere geaccepteerd wordt. Kortom: minder weerstand bij ouders/jongere, snellere inzet van de hulp.

Profielfoto van Chris Wild
Procesregisseur Sociaal Domein

Goedemorgen Ingrid,

Wij hebben enorm goede ervaringen met HerstelTalent. Deze stichting bestaat uit ervaringsdeskundigen en weten op een een laagdrempelige manier contact te krijgen en te houden met mensen die hulp nodig hebben.