Zeeland Zorgt Samen

Regionaal channel

Vraag

24 februari 2021
Profielfoto van Linda Duvekot - Westveer
Welzijnswerker; aandachtsgebieden mantelzorgondersteuning en vrijwillige inzet.

“Zijn er bij jullie goede voorbeelden bekend van initiatieven met betrekking tot eenzaamheid onder (jonge) mantelzorgers?”

Toelichting

Beste mensen,
Bij deze bijt ik de spits afmet het stellen van een vraag in ons mooie nieuwe platform :-). 

Profielfoto van Jeanine Sinke
Jeanine Sinke
Specialist eenzaamheid

Hallo Linda, is je vraag inmiddels beantwoord of kun je nog informatie gebruiken?

Profielfoto van Yvonne van Renswoude
Directie SMWO

Hoi Linda,

Vanuit SMWO organiseren we (voor de corona periode) maandelijks mantelzorgcafés en nabestaanden cafes. Mantelzorgers en ex mantelzorgers kunnen laagdrempelig met elkaar in gesprek, soms a.d.v. een thema. Vooral voor de nabestaanden cafes is grote belangstelling. Info is te vragen bij Mariette Straver van SMWO.

Daarnaast bieden we een cursus 'Mijn leven in beeld aan': met een hele creatieve werkvorm kunnen mantelzorgers hun leven in beeld brengen en door dit met elkaar te doen, vinden er onderling ook veel gesprekken plaats over hun ervaringen. Info kun je vragen bij Monique Copper van SMWO.

Profielfoto van Marianne Quax
Vrijwilliger

Het voorbeeld, dat ik ga geven, is niet zo zeer voor mantelzorgers bedacht maar wel voor mentoren. Ik kan me voorstellen dat dit ook voor mantelzorgers helpt. Mentorschap Zeeland heeft subsidie gekregen om 50 heel eenvoudige tablets aan te schaffen bij SeniorenTAB. Een tablet waar men alleen mee kan beeldbellen. 6 knoppen waar een 06-nummer achter zit. Het enige dat, in jouw geval, de mantelzorger moet doen is op de foto tikken met de vinger van diegene waarmee men wil beeldbellen. Het zien van iemand doorbreekt de eenzaamheid ietsje meer dan alleen het horen van iemands stem. Je kan ook wat laten zien enz.

Profielfoto van José van Rijsbergen
Eigenaresse van Calla Lelie Leefmeester RegisterExecuteur Schuldhulpverlening Uitvaart

Hoi Linda,
Ik weet niet precies wat je zoekt maar de webinars van jouwlaatstelevensfase voor mantelzorgers zijn helder en behoorlijk laagdrempelig.
Het lastige is nu natuurlijk de Coronatijd , waarop fysieke bezoeken natuurlijk heel lastig zijn.
En ik begrijp ook dat al die webinars uiteindelijk ook heel vermoeiend zijn